Belevenislezing 'Koken in oorlogstijd'
woensdag 1 april 2020 20:00 - 21:30
Locatie Bibliotheek Epe
Categorie Volwassenen
Tags lezing
Prijzen
  • Voor leden + 1 introducé € 5,00 p.p. € 10,00
  • Voor leden € 5,00
  • Voor niet-leden € 7,50
Download Toevoegen aan agenda
Terug

Geannuleerd Belevenislezing 'Koken in oorlogstijd'

Minder vlees eten, streekproducten, een eigen moestuin, fermenteren, wildplukken en koken met restjes. Deze populaire voedseltrends volgen voor een groot deel de noodzakelijke ingrepen in het voedselsysteem in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Er werd destijds – begrijpelijk – gemopperd op de voedselsituatie, maar achteraf blijkt uit onderzoek dat Nederlanders nog nooit zo gezond gevoed zijn als in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog.

Uiteraard zal er ook aandacht zijn voor de schrijnende laatste maanden van de oorlog waarin de Hongerwinter woedde in delen van Nederland en inwoners van steden genoodzaakt waren bloembollen en suikerbieten te eten.

Het verhaal wordt verteld aan de hand van een presentatie vol historische afbeeldingen en foto’s van bronnen en objecten uit Nederlandse musea en collecties. Tijdens het belevenisverhaal worden er oorlogskookboekjes getoond en gaan er een aantal ingrediënten rond en wordt er geproefd uit de oorlogskeuken, zoals bloembollen en wilde planten. De smaak van de Tweede Wereldoorlog kunnen de bezoekers proeven in een aantal hapjes die tijdens de lezing worden uitgedeeld en besproken.

De ingrediënten voor het eten worden met zorg en aandacht voor dier, milieu en seizoen uitgezocht. Alle dierlijke producten zijn biologisch en de overige ingrediënten zoveel mogelijk.

Aanmelden via onderstaande knop. Prijs is inclusief een kopje koffie/thee en hapjes uit de periode 1940-1945.


Deze activiteit is geannuleerd